Ποιές Ασθένειες Προκαλεί Ή Επιδεινώνει Το Κάπνισμα;

//Ποιές Ασθένειες Προκαλεί Ή Επιδεινώνει Το Κάπνισμα;

Ποιές Ασθένειες Προκαλεί Ή Επιδεινώνει Το Κάπνισμα;

Ο τριτογενής καπνός δεν μπορεί να εξαλειφθεί με τον αερισμό των δωματίων, το άνοιγμα των παραθύρων, τη χρήση ανεμιστήρων ή τα κλιματιστικά, ούτε περιορίζεται αν το μέλος της οικογένειας που είναι καπνιστής καπνίζει μόνο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού. Επίσης όσο καπνίζουμε τόσο αυξάνονται οι υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε «Ανοχή» στη νικοτίνη, δηλαδή να απαιτείται μελύτερη δόση νικοτίνης προκειμένου να νιώσουμε το ίδιο ευφορικό συναίσθημα. Συνάμα μετά τη διακοπή του καπνίσματος απαιτείται χρόνος ώστε αυτοί οι υποδοχείς να μειωθούν και επιπλέον αυτοί που παραμένουν «πάντα θυμούνται το ευφορικό συναίσθημα» κι επομένως εγκυμονεί κίνδυνος υποτροπής. Συμπερασματικά βλέπουμε ότι η νόσος Buerger σχετίζεται απόλυτα με τη χρήση καπνού αφού πρακτικά δεν εμφανίζεται ποτέ σε μη καπνιστές.

Οι ειδικοί αποδίδουν τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της ψυχικής ασθένειας σε διάφορους παράγοντες. Η βιοχημεία παίζει πιθανώς κάποιο ρόλο, δηλαδή οι χημικές διεργασίες που πραγματοποιούνται σε ζωντανούς οργανισμούς. Σύμφωνα με τη Judith Prochaska, ψυχολόγο στο Stanford Prevention Research Center at Stanford University,η νικοτίνη είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο και αυτό είναι αλήθεια είτε κάποιος έχει ψυχική ασθένεια είτε όχι. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ανάλογα με την κατανάλωση τσιγάρων 40 φορές μεγαλύτερος στους καπνιστές που καπνίζουν 20 τσιγάρα ημερησίως.

Έχω Παχύνει Και Από Το Άγχος Μου Όλο Τρώω Πώς Θα Απαλλαγώ Από Τα Κιλά;

Οι κίνδυνοι για την υγεία στις διάφορες ομάδες ατόμων διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα των τσιγάρων και είναι υψηλότεροι στα άτομα που καπνίζουν για περισσότερα χρόνια και περισσότερα τσιγάρα ημερησίως. Στην Ελλάδα, παρά τη μείωση των καπνιστών, ο μέσος ετήσιος αριθμός τσιγάρων κατ’ άτομο παρουσιάζει αύξηση. Στη δεκαετία αυξήθηκε κατά 29,7% και έφτασε τα 3.089,4 τσιγάρα και τελικά, το 2004 τα 3.199,8 τσιγάρα.

  • Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα είναι ανάλογη του αριθμού των τσιγάρων και της ηλικίας ενός καπνιστή.
  • Η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ένας νευροβιολογικός εθισμός και έχει ταξινομηθεί επίσημα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως ιατρική ασθένεια.
  • Ταυτόχρονα, οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές.
  • Έτσι η νικοτίνη ως εξαρτησιογόνος ουσία, όπως και τα ναρκωτικά χρησιμοποιεί συγκεκριμένους φυσιολογικούς μηχανισμούς τους οποίους αν μάθουμε κι εκπαιδευτούμε στο να τους χειριζόμαστε, έχουμε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.
  • Τα προϊόντα του τσιγάρου που καίγεται και παράγεται ο καπνός, τον οποίο εισπνέει ο καπνιστής, μεταφέρουν ανόργανες και οργανικές ουσίες που είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικά στο σπορείο, επιβάλλεται η απολύμανση του εδάφους πριν την εγκατάστασή του. Παράλληλα, θα πρέπει να στραγγίζει καλά, να είναι σε ηλιόλουστη θέση, η σπορά να γίνεται σε κανονικές αποστάσεις ώστε τα φυτά να αερίζονται καλά. Πολύ βασικό είναι επίσης η φύτευση να γίνεται με χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες εδάφους και τα φυτά που θα μεταφυτευθούν στο χωράφι να είναι απολύτως υγιή.

Η Θέση Της Καρδιολογίας Στην Προληπτική Ιατρική

Σε προοπτική δεκαετίας, ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των 50. Ταυτόχρονα, οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ο συνηθισμένος ασθενείς με νόσο Buerger είναι άνδρας, βαρύς καπνιστής με έναρξη των ενοχλημάτων πριν την ηλικία των ετών.

ασθένειες του καπνίσματος

Οι καπνιστές πίπας έχουν επίσης ένα παρόμοιο κίνδυνο απώλειας των δοντιών. Η χρήση καπνού συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών και αναπηρίας με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης και τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας. Το κάπνισμα δεν είναι επιβλαβές μόνο για τους καπνιστές, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους παθητικούς καπνιστές, όπως απέδειξε ήδη από το 1981 ο καθηγητής Δ. Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρίες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση. Σε άτομα νεαρής ηλικίας το κάπνισμα ακόμα και μικρού αριθμού τσιγάρων, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Κάπνισμα Και Δημόσια Υγεία

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι η εμφάνιση λευκού χνουδιού στα φύλλα και στο βλαστό του καπνόφυτου. Στην αρχή σχηματίζονται μικρές λευκές κηλίδες, https://www.ilovepharmacy.gr/ οι οποίες στη συνέχεια μεγαλώνουν και καλύπτουν και τις δύο επιφάνειες του φύλλου. Αργότερα οι κηλίδες γίνονται καφέ και οι προσβλημένοι ιστοί νεκρώνονται.

Οι Επιπτώσεις Του Καπνίσματος

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το κάπνισμα παρεμβαίνει στην κανονική λειτουργία των κυττάρων των ιστών των ούλων. Αυτή η παρεμβολή καθιστά τους καπνιστές πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, όπως η περιοδοντική νόσος, και επίσης φαίνεται ότι προκαλεί μείωση της ροής του αίματος στα ούλα και η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την επούλωση του τραύματος. Επί https://www.pharmacy-care.gr/ σειρά ετών, οι μελέτες αυτές αναφέρουν συστηματικά την κατά πολύ υψηλότερη επίπτωση ορισμένων ασθενειών στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Επιπλέον, οι μελέτες αναφέρουν ότι οι κίνδυνοι μειώνονται μετά τη διακοπή του καπνίσματος και ότι η όσο το δυνατόν νωρίτερη διακοπή έχει μακράν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι καπνιστές όταν καπνίζουν αισθάνονται ότι χαλαρώνουν. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Ο εγκέφαλος του χρόνιου καπνιστή προσαρμόζεται στη λήψη νικοτίνης, έτσι ώστε όταν καπνίζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης είναι φυσιολογικά. Όταν δεν καπνίζει τα επίπεδα ντοπαμίνης μειώνονται ραγδαία, προκαλώντας άγχος και δυσφορία. Ουσιαστικά εκείνο που συμβαίνει είναι ότι με το κάπνισμα ο καπνιστής απαλλάσσεται από το άγχος που του προκαλεί το στερητικό σύνδρομο της ίδιας της νικοτίνης. Παθητικό κάπνισμα ονομάζεται η έκθεση σε καπνό τσιγάρου, που είναι μείγμα άμεσα εκπνεόμενου καπνού από τον καπνιστή και καπνού που απελευθερώνεται έμμεσα από το αναμμένο τσιγάρο, την πίπα, το πούρο κ.λπ. Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη πηγή ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

Σε περίπτωση μη διακοπής καπνίσματος η εξέλιξη είναι γάγγραινα και ακρωτηριασμός. Ο περιβαλλοντικός καπνός του τσιγάρου ( αυτός που διαχέεται στην ατμόσφαιρα όταν κάποιος ανάβει και καπνίζει ένα τσιγάρο) θεωρείται καρκινογόνο κατηγορίας Α, δηλ. Ουσία που προκαλεί καρκίνο ανεξάρτητα από την ποσότητα που προσλαμβάνεται από τον παθητικό καπνιστή. ( Στην ίδια κατηγορία έχουν ενταχθεί ο αμίαντος, το ραδόνιο, το βενζόλιο κ.α). Οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως κ.λ.π.

Ακόμη, το κάπνισμα είναι γνωστό ότι είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μια ερευνητική μελέτη εκτιμά ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για περίπου 1 σε 5 περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Παρόλα αυτά, οι μελέτες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα αποτελεί αιτία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, το εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα και τα καρδιακά νοσήματα.

Οι μισοί από τους σημερινούς καπνιστές θα πεθάνουν τελικά από νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα. Επειδή απαιτείται διάστημα αρκετών χρόνων ανάμεσα στην έναρξη του καπνίσματος και την εκδήλωση νοσημάτων που σχετίζονται με αυτό, η επιδημία νόσου και θανάτου έχει μόλις αρχίσει. Στις ανεπτυγμένες χώρες οι γυναίκες καπνίστριες είναι ίσες ή και περισσότερες από τους άνδρες https://www.galenicpharmacy.gr/ καπνιστές και αποτελούν τον κύριο στόχο της διαφημιστικής καμπάνιας των καπνοβιομηχανιών. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη (αναφερόμενα ποσοστά επιτυχίας 3-5%), όταν γίνεται μεμονωμένα και με ατομική και μόνο προσπάθεια. Επιπλέον ακόμη και οι λίγοι που τα καταφέρνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μακριά από το τσιγάρο, συχνά υποτροπιάζουν.

Έχουν επισημανθεί προσβολές, όχι όμως σοβαρές, προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Ο μύκητας προσβάλλει πρώτα τα χαμηλά και ηλικιωμένα φύλλα και κατόπιν τα επάνω. https://eumeds.gr/ Τα πρώτα συμπτώματα είναι η εμφάνιση μικρών στρογγυλών κηλίδων στα φύλλα. Γύρω από την κηλίδα υπάρχει μια ξεκάθαρη γραμμή που χωρίζει το μαύρο ιστό από τον υγιή.

Το έγχρωμο υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει καταδεικνύοντας την απόφραξη περιφερικών αρτηριών και την ανάπτυξη οφιοειδών παραπλεύρων (σχήμα 1). Η αξονική και μαγνητική αγγειογραφία βοηθούν στην καλή απεικόνιση των κεντρικών αγγείων αλλά υστερούν για τα μικρότερα περιφερικά στελέχη. Η εξέταση εκλογής είναι η ψηφιακή αφαιρετική ενδαρτηριακή αγγειογραφία (σχήμα 2). Σε αυτή λοιπόν θα δούμε προσβολή των αρτηριών μέσου και μικρού μεγέθους, περιφερικότερα συνήθως του γόνατος και του αγκώνα, τμηματική προσβολή, έντονο παράπλευρο δίκτυο με χαρακτηριστική οφιοειδή πορεία και φυσιολογικές κεντρικές αρτηρίες. Βιοψία προσβεβλημένης αρτηρίας ή φλέβας ενδείκνυται σε ελάχιστες περιπτώσεις με ασαφή στοιχεία (έναρξη σε μεγάλη ηλικία, προσβολή κεντρικών αρτηριών ή κεντρικού νευρικού, απουσία σαφούς συσχέτισης με κάπνισμα). Πέρα, όμως, από τα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην εμφάνιση των καπνιστών.

By | 2021-10-04T13:12:31-05:00 November 19th, 2020|Διαδικτυακό φαρμακείο|Comments Off on Ποιές Ασθένειες Προκαλεί Ή Επιδεινώνει Το Κάπνισμα;

About the Author: